Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Panierkę Tempura wymieszaj dokładnie z żółtkiem, 3 kostkami lodu, 100 ml wody i dużą szczyptą soli, tak by powstało gęste ciasto o gładkiej konsystencji. Olej kokosowy rozgrzej w garnku do temperatury 175°C.
- Rozmrożone krewetki osusz, oprósz solą, pieprzem i mąką. Następnie zanurzaj je pojedynczo w cieście i wrzucaj delikatnie na gorący olej. Smaż ok. 3 min na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W identyczny sposób postępuj z fasolką i papryką.
- Sos Teriyaki wlej do małego rondelka, dodaj 1 łyżkę cukru trzcinowego i gotuj 30 min na wolnym ogniu, by powstał gęsty sos. Dodaj imbir, kolendrę oraz czosnek i całość zmiksuj. Dopraw sokiem z limonki. Tempurę z krewetek i warzyw podawaj z sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5