Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje, piecze na grillu i podaje z ostrym sosem.
- Pierś z kurczaka rozmroź, a następnie pokrój w długie paski. Wymieszaj je z 1 saszetką pasty curry i 3 łyżkami mleczka kokosowego, odstaw w chłodne miejsce.
- Drugą saszetkę pasty curry podsmaż z listkiem limonki, następnie zalej resztą mleczka kokosowego. Dodaj cukier trzcinowy i słone orzeszki. Gotuj ok. 10 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Pod koniec gotowania dodaj sok z limonki.
- Zamarynowanego kurczaka nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Smaż na patelni teflonowej po 3 min z każdej strony. Podaj z sosem, posypane zapiekaną cebulką i kolendrą.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5