Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej. Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje, piecze na grillu i podaje z ostrym sosem.

    1. Pierś z kurczaka rozmroź, a następnie pokrój w długie  paski. Wymieszaj je z 1 saszetką pasty curry i 3 łyżkami mleczka kokosowego, odstaw w chłodne miejsce.
    2. Drugą saszetkę pasty curry podsmaż z listkiem limonki, następnie zalej resztą mleczka kokosowego. Dodaj cukier trzcinowy i słone orzeszki. Gotuj ok. 10 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Pod koniec gotowania dodaj sok z limonki.
    3. Zamarynowanego kurczaka nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Smaż na patelni teflonowej po 3 min z każdej strony. Podaj z sosem, posypane zapiekaną cebulką i kolendrą.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów