Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tom Kha Kai

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Tom Kha Kai jest daniem typowym dla kuchni Tajlandii i Laosu. Głównym składnikiem tej rozgrzewającej, bardzo aromatycznej i lekko kwaskowej w smaku zupy jest mleczko kokosowe. Nie może w niej jednak zabraknąć również trawy cytrynowej, liści limonki, suszonych grzybów i kolendry.

    1. Grzyby Mun zalej zimną wodą i odstaw na 20 min, a następnie odsącz je i odkrój twarde końcówki. Skrzydełka kurczaka zalej 1 l wody, dodaj trawę cytrynową, imbir oraz listki limonki i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min.
    2. Dodaj pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, porządnie wymieszaj i dopraw do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki. Dodaj do zupy pierś z kurczaka, grzyby podzielone na mniejsze części i listki kolendry. Gotuj jeszcze 5 min.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów