Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Tom Kha Kai jest daniem typowym dla kuchni Tajlandii i Laosu. Głównym składnikiem tej rozgrzewającej, bardzo aromatycznej i lekko kwaskowej w smaku zupy jest mleczko kokosowe. Nie może w niej jednak zabraknąć również trawy cytrynowej, liści limonki, suszonych grzybów i kolendry.
- Grzyby Mun zalej zimną wodą i odstaw na 20 min, a następnie odsącz je i odkrój twarde końcówki. Skrzydełka kurczaka zalej 1 l wody, dodaj trawę cytrynową, imbir oraz listki limonki i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min.
- Dodaj pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, porządnie wymieszaj i dopraw do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki. Dodaj do zupy pierś z kurczaka, grzyby podzielone na mniejsze części i listki kolendry. Gotuj jeszcze 5 min.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5