Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Każdy, kto będzie w Tajlandii, powinien choć raz spróbować słynnego Pad Thai. Proste i sycące danie z makaronu smażonego z dodatkiem jajek oraz warzyw, mięsa lub krewetek można kupić w jednym z ulicznych stoisk, jakich pełno na ulicach Bangkoku.
- Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie przez 30 min, a gdy zrobi się biały dobrze odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Tofu zrumień z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na bardzo rozgrzany olej kokosowy wbij jajka i energicznie zamieszaj. Dodaj krewetki i usmażone tofu, a następnie namoczony makaron. Zmniejsz ogień do połowy i smaż mieszając przez 4 minuty.
- Dodaj sos Pad Thai, orzeszki, cukier trzcinowy, dymkę i odsączone kiełki fasoli.Dopraw sokiem z 1 limonki i cukrem trzcinowym. Każdą porcję podaj z połówką limonki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5