Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Teriyaki to popularny w Japonii sposób przyrządzania mięs i ryb - najpierw pokrywa się je specjalną marynatą, a następnie piecze lub smaży. Obecnie nazwą tą określa się także stosowany w tej technice słodko-pikantny, gęsty i wyrazisty w smaku sos. Używa się go nie tylko jako marynatę, ale także dodatek do gotowych potraw.
- Filety z łososia zamarynuj w oliwie z oliwek, soku z 1 limonki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na 15 min. Smaż je na patelni grillowej po 5 min z każdej strony.
- Kapustę oraz imbir usmaż w woku lub na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. Pod koniec smażenia dodaj odsączone kiełki fasoli i pędy bambusa, dopraw solą i pieprzem oraz 1 łyżką sosu Teriyaki. Na talerzach ułóż warzywa, na nich ugrillowanego łososia.
- Polej sosem Teriyaki i udekoruj listkami kolendry. Podawaj z ryżem jaśminowym
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5