Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pokrojone piersi z kurczaka wymieszaj z ¼ zielonej pasty curry z dodatkiem pieprzu. Odstaw na 30 min. W głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż mięso. Fasolkę szparagową gotuj ok. 5 min w posolonej wodzie, odcedź. Plastry bakłażana wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C, a następnie pokrój w kostkę.
- W oddzielnym garnku rozgrzej resztę oleju kokosowego (niezbyt mocno, żeby przyprawy się nie przypaliły).Podsmaż na nim trawę cytrynową, imbir, papryczkę chilli i liście limonki. Dodaj resztę pasty curry, a po chwili wlej mleczko kokosowe. Gotuj 5 min, dopraw cukrem trzcinowym i sosem rybnym.
- Dodaj usmażonego kurczaka i upieczonego bakłażana, a po chwili pędy bambusa, fasolkę i listki bazylii (kilka odłóż do dekoracji). Danie przełóż do miseczek i udekoruj listkami tajskiej bazylii.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5