Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Kurczak TikkaMasala to danie znane na całym świecie. Mimo, że wywodzi się z tradycji kulinarnej Indii, jego autorstwo przypisuje się... Brytyjczykom. Podstawą potrawy jest kurczak marynowany w jogurcie i mieszance aromatycznych przypraw.
- Z jogurtu, ostrej papryki, curry, 2 ząbków czosnku i imbiru przygotuj marynatę. Udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na 1 godz.
- Zamarynowane udka obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju kokosowym, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 55 min, co jakiś czas obracając mięso. W rondelku rozgrzej resztę oleju. Dodaj ząbek czosnku i cebulę, krótko podsmaż, następnie podlej wodą (ok. 0,25 szklanki) i duś kilka minut.
- Dodaj gotowy sos TikkaMasala i mieszając doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj do sosu odsączone pędy bambusa i kolendrę. Udka z kurczaka podawaj z chlebkiem Naan i sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5