Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wołowinę wymieszaj z zawartością 1 saszetki pasty curry i pieprzem. Odstaw na 30 min do zamarynowania. W głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju kokosowego i delikatnie podsmaż mięso z każdej strony, następnie podlej małą ilością wody i duś pod przykryciem ok. 30 min.
- Plastry bakłażana piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, a następnie pokrój w kostkę.W oddzielnym garnku rozpuść pozostały olej kokosowy (nie nagrzewaj zbyt mocno, bo przyprawy się przypalą) i podsmaż na nim trawę cytrynową, obrany imbir, papryczkę chilli bez pestek i liście limonki. Dodaj pastę curry, a po chwili zalejcałość mleczkiem kokosowym. Gotuj 5 min.
- Dopraw do smaku cukrem trzcinowymi i sosem rybnym. Gdy sos będzie gotowy, dodaj do niego wołowinę, ananasa i upieczonego bakłażana. Pod koniec gotowania dodaj pędy bambusa i listki bazylii (kilka odłóż do dekoracji). Całość przełóż do miseczek i udekoruj listkami tajskiej bazylii.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5