Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Soczewicę zalej wodą, 2 cm ponad poziom ziaren. Posól i gotuj ok. 10 min. Odstaw do wystygnięcia. Mięso mielone wymieszaj z koperkiem, szczypiorkiem, czosnkiem oraz ostudzoną soczewicą. Dopraw solą i pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb i zanurz główkę we wrzątku. Stopniowo ściągaj liście, które zaczynają lekko odchodzić. Odsącz je na sicie lub ręczniku papierowym. Z liści odetnij zgrubienie u nasady. Po kolei nakładaj farsz i zwijaj ciasne ruloniki, składając delikatnie boki do środka, aby farsz nie wypadł podczas gotowania.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gołąbki ułóż ściśle w naczyniu do zapiekania. Dno wyłóż warstwą niewykorzystanych sparzonych liści, aby gołąbki nie przywarły. Podlej je 300 ml wody z gotowania kapusty. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekaj około 45 min. Wystarczy nakłuć liść kapusty czy jest miękki, jeśli tak, gołąbki są gotowe.
- W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj wodę i sparz pomidory przez 10-15 sek. Obierz je ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj koperek, czosnek, cukier, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podawaj z sosem z pomidorów malinowych i młodymi ziemniaczkami.
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5