Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy stopniowo w trakcie zagniatania kawałki masła i cukier. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy łyżkę wody, aż składniki się połączą. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
- >Wałkujemy ciast na ok. 5 mm placek, przenosimy na tortownicę (24 cm średnicy), wyklejamy ciastem dno oraz boki. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i obciążamy suchą fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180˚C i pieczemy 20 minut. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Ser mascarpone mieszamy z sukrem waniliowym oraz ubitą śmietaną – masę przekładamy na tartę. Borówki oraz porzeczki przekładamy nakrem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5