Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wyjmij karkówkę z lodówki na 1 godz. przed grillowaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. W rondelku wstaw wodę na wrzątek. Z pomidorów urwij szypułki, odwróć i z drugiej strony natnij krzyżyk na skórce. Tak przygotowane pomidory, wrzuć do wrzątku na 20-30 sekund. W miejscu nacięcia skórka powinna delikatnie odchodzić, następnie schłodź pomidory w zimnej wodzie. Obierz ze skorki i pokrój w 2 cm kawałki. Czas trwania około 65 min.
- W czasie kiedy grill będzie się rozpalał, przygotuj warzywa do karkówki. Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, nożem usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój cukinię w 2 cm kawałki. Czas trwania około 2 min.
- Na patelni mocno rozgrzej olej. Dodaj cebulę i kurki, smaż 2-3 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj cukinię oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze 3-4 min, co chwilę mieszając. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę,zmniejsz ogień, dodaj masło i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec posyp natką pietruszki, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Steki z karkówki grilluj na mocno rozgrzanych węglach, ok. 5-8 min z każdej strony. Podawaj z warzywami z patelni, chrupiącym pieczywem lub ziemniaczkami z folii. Czas trwania około 25 min.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5