Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Tuszkę króliczą podziel na części: skoki przednie i tylne, comber (czyli środkową część) podziel na 2-3 kawałki. Przełóż do miski, dopraw solidnie solą, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w piórka, szałwię, rozmaryn, liście laurowe, chilli oraz oliwę. Pozostałe elementy tuszki można wykorzystać na wywar. Marynuj całą noc lub minimum 2 godziny. Czas trwania 15 min.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozgrzej mocno suchą patelnię, następnie dodaj królika razem z całą marynatą. Smaż przez 10-12 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy całość się zarumieni, przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania. Czas trwania 15 min.
- Dodaj pomidory, oliwki, rodzynki, czerwone wino oraz dopraw solą.Przykryj szczelnie i piecz przez 2 godziny w stałej temperaturze, mięso powinno odchodzić od kości. 10 minut przed końcem, dodaj zielony groszek. Podawaj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i ziemniakami z wody. Czas trwania 130 min.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5