Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą na sicie. Przełóż do garnka, zalej wodą 10 cm ponad poziom nasion. Odstaw na noc, minimum 12 godzin. Zanim zaczniesz gotować odlej wodę z namaczania, jeszcze raz przepłucz pod bieżącą wodą. Zalej 2 l wody i gotuj na małym ogniu, przez około 80 min. Na końcu odcedź, poczekaj, aż wystygnie. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, przełóż do niej kurczaka. Dokładnie wymieszaj, odstaw, aby smaki się przeniknęły. Ostrożnie z solą, ponieważ sos sojowy jest słony. Czas trwania 13,5 h
- W tym czasie ustaw piekarnik na 180°C i przygotuj sałatkę. Paprykę oczyść z nasion i białych błon. Każdą podziel na 6 części, cukinię pokrój w 1 cm plasterki. Rozgrzej patelnię grillową. Paprykę opiekaj po 3-4 min z każdej strony, cukinię 2-3 min. Po tym czasie przełóż grillowane warzywa do miski, dodaj ugotowaną ciecierzycę, natkę pietruszki i utarty czosnek. Skrop sokiem z cytryny, olejem oraz dopraw solą i pieprzem. Czas trwania 15 min
- Kurczaka ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz ok. 40-45 min. Podawaj z sałatką z grillowanych warzyw i ciecierzycy. Czas trwania 45min
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5