Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Parmigiana di melanzane to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Tak jak większość tradycyjnych przepisów, tak i ten ma dużo regionalnych wariacji. Na Sycylii zjemy ją z tuńczykiem, a w Apulii z kiełbasą. Parmigianę dobrze przygotować wcześniej i zapiec bezpośrednio przed podaniem. Najsmaczniejsza jest po przestygnięciu.
- Pokrojone bakłażany ułóż na sicie, posyp solą i pozostaw na ok. 30 minut, aby puściły sok. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj passatę pomidorową, bazylię, sól i pieprz. Sos gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
- Bakłażany opłucz, dobrze osusz i ugrilluj na patelni grillowej, 2 minuty z każdej strony. W niedużym naczyniu do zapiekania układaj po kolei: kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów bakłażana, warstwę Mozzarelli, starty parmezan.
- Czynność tę powtarzaj do wyczerpania składników (3-4 razy). Wierzch zapiekanki posyp serem, skrop oliwą i wstaw ją na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po upieczeniu poczekaj ok. 15 minut i serwuj.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5