Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Risotto jest tak samo popularne na północy Włoch, jak makaron na południu. Można je bez wysiłku przygotować w zaledwie pół godziny, pamiętając o dwóch zasadach. Po pierwsze – gotujemy, nie przerywając mieszania. Po drugie – na koniec dodajemy masło, które podkreśli kremową konsystencję dania.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj ryż, całość podlej winem. Gotuj mieszając, aż płyn odparuje.
- Następnie wlej bulion, tak aby przykrył ryż i gotuj tak długo, aż ryż go wchłonie. Cały czas mieszaj. Następnie dodaj kurki i wlej resztę bulionu. Gotuj przez kolejne 8 minut mieszając, aż ryż będzie al dente, po czym zdejmij patelnię z ognia.
- Dodaj Gorgonzolę, Mascarpone i masło, wymieszaj. Przed podaniem dopraw pieprzem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5