Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Risotto z kurkami i gorgonzolą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Risotto jest tak samo popularne na północy Włoch, jak makaron na południu. Można je bez wysiłku przygotować w zaledwie pół godziny, pamiętając o dwóch zasadach. Po pierwsze – gotujemy, nie przerywając mieszania. Po drugie – na koniec dodajemy masło, które podkreśli kremową konsystencję dania.

    1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj ryż, całość podlej winem. Gotuj mieszając, aż płyn odparuje.
    2. Następnie wlej bulion, tak aby przykrył ryż i gotuj tak długo, aż ryż go wchłonie. Cały czas mieszaj. Następnie dodaj kurki i wlej resztę bulionu. Gotuj przez kolejne 8 minut mieszając, aż ryż będzie al dente, po czym zdejmij patelnię z ognia.
    3. Dodaj Gorgonzolę, Mascarpone i masło, wymieszaj. Przed podaniem dopraw pieprzem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów