Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Tradycyjna kuchnia Toskanii jest prosta, pełna warzyw i aromatycznej oliwy z oliwek. Popularny w tym regionie krem z ciecierzycy to rozgrzewające i łatwe do przygotowania danie, które będzie smakowało w zimne jesienne dni. Podsmażone owoce morza dodadzą mu smaku i sprawią, że potrawa stanie się nieco bardziej wyszukana.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez 2-3 min cebulę. Dodaj odsączoną ciecierzycę, bulion i rozmaryn. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
- Następnie usuń gałązki rozmarynu, a ciecierzycę zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej 2 łyżeczki oliwy i podsmaż przez 2-3 minuty odsączoną sałatkę z owoców morza.
- Krem z ciecierzycy przełóż do salaterki, na wierzchu połóż owoce morza, polej odrobiną oliwy z oliwek.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5