Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zapiekanka makaronowa z łososiem i gorgonzolą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Ser Gorgonzola jest niezastąpiony we włoskiej kuchni, zwłaszcza w północnej części kraju, skąd pochodzi. Ma kremową konsystencję, charakterystyczny, słodko-pikantny smak, a po podgrzaniu wspaniale się topi, co sprawia, że niezmiernie łatwo przyrządzić z niego sos. Świetnie smakuje w połączeniu z orzechami.

    1. Pokrojone ziemniaki ugotuj w wodzie, by pozostały lekko twarde. Makaron ugotuj al dente zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
    2. Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj je razem przez 2-3 minuty, po czym wlej gorące mleko. Gotuj ok. 10 min, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
    3. Dopraw solą i pieprzem. Beszamel delikatnie wymieszaj z rozdrobnioną Gorgonzolą, ugotowanym makaronem, ziemniakami oraz łososiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj 10-15 minut.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów