Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
We Włoszech cukinie przyrządza się na różne sposoby. Te malutkie, kilkucentymetrowe jada się w całości. Jadalne kwiaty można smażyć na chrupko w głębokim tłuszczu. Duże okazy chętnie zapieka się, uprzednio napełniwszy aromatycznym nadzieniem.
- Cukinie obgotuj w osolonym wrzątku przez około 10 minut, tak aby zachowały swoją jędrność. Pozostaw je do ostudzenia. Kromkę chleba porwij na kawałki i zanurz w mleku. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij cebulę.
- Ostudzone cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż z nich miąższ i podsmaż go wraz z cebulą, następnie przełóż do miski. Dodaj chleb odciśnięty z mleka, Ricottę, tuńczyka i jajka. Wszystko razem zmiksuj. Do masy dodaj ser, sól i pieprz, wymieszaj i wypełnij nią wydrążone cukinie.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, na wierzchu posyp bułką tartą. Cukinie wstaw na 10-12 min do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po upieczeniu odczekaj 5 minut i podawaj.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5