Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pieczenie w soli morskiej jest popularnym we Włoszech i niezwykle prostym sposobem przyrządzania ryb, zarówno słodkowodnych, jak i morskich. Sól przykrywająca rybę podczas pieczenia nie przedostaje się do jej wnętrza, jednak sprawia, że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste. Należy jednak pamiętać, by nie uszkodzić skóry ryby przed umieszczeniem jej w soli.
- Pomidorki ułóż skórą do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posyp solą, cukrem, skórką startą z cytryny i czosnkiem, skrop oliwą. Wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 80°C. Ryby umyj i osusz.
- Do dużego naczynia żaroodpornego wsyp kilogram soli, połóż na niej ryby i zasyp je kolejnym kilogramem soli. Wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie rozbij skorupę z soli. Ryby oczyść ze skóry i ości, nałóż na talerze.
- Skrop sokiem z cytryny. Podawaj z pieczonymi pomidorkami i pesto.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5