Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Przepis na kaczkę pieczoną w miodzie jest szczególnie popularny w Południowym Tyrolu. Najczęściej przyrządza się w ten sposób pierś kaczki, jednak wydłużając odpowiednio czas pieczenia, możemy przygotować całą kaczkę. Przepis jest prosty, a efekt końcowy robi wrażenie.
- Kawałki kaczki zalej marynatą sporządzoną z octu, miodu i 2 zmiażdżonych ząbków czosnku, odstaw na 3 godz., co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Następnie wyjmij mięso z marynaty (marynatę zachowaj), dopraw je solą oraz pieprzem i zrumień na maśle na patelni lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.
- Zalej marynatą i wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Co jakiś czas podlewaj je sosem z dna naczynia, tak aby po upieczeniu mięso było soczyste. W międzyczasie podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojoną szynkę.
- Kiedy będzie chrupiąca, dodaj pieczarki i smaż całość 5-6 min, aż z grzybów odparuje woda. Dodaj resztę czosnku pokrojonego w plasterki i posiekaną pietruszkę, wymieszaj. Kaczkę podawaj z pieczarkami z szynką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5