Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Tortellini to typowy dla Bolonii i Modeny rodzaj włoskiego makaronu faszerowanego różnymi nadzieniami. Bardzo często jada się je w Boże Narodzenie - podaje się je wówczas w rosole, posypane tartym parmezanem.
- W rondlu rozpuść część masła, dodaj Gorgonzolę, śmietanę i Grana Padano. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i utworzą jednolity sos.
- Na wysmarowanej olejem blasze ułóż plastry salami i wstaw je na 10 min do nagrzanego do 190°C piekarnika. Tortellini ugotuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Odcedź i dodaj do sosu.
- Dodaj resztę masła, a jeśli sos jest za gęsty – również odrobinę wody z gotowania tortellini. Podaj z chrupiącym salami, posypane orzechami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5