Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Arancini to znana w całych Włoszech przekąska pochodząca z Sycylii. Małe, przypominające pomarańcze kulki z ryżu kryją w swoim wnętrzu nadzienie – najczęściej z mięsa i groszku, chociaż mogą to być także grzyby, warzywa czy kawałki sera. Włosi przygotowują je zwłaszcza wtedy, gdy zostanie im trochę niezjedzonego risotto.
- Ryż wsyp do 1,2 l wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż całkiem wchłonie płyn, ok. 15 min. Zestaw z ognia, dodaj parmezan, pokrojone na kawałki masło i pieprz. Dobrze wymieszaj i rozłóż w płaskim naczyniu, żeby ostygł.
- Z ryżu formuj kule wielkości małych pomarańczek. Wewnątrz każdej umieść po kawałku Mozzarelli i salami. Kulki zanurzaj w cieście przygotowanym z mąki wymieszanej z 300 ml wody.
- Każdą obtocz następnie w bułce tartej. Smaż w rozgrzanym tłuszczu, po 2-3 kulki na raz, aż będą złociste. Wykładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5