Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Makaron z soczewicą i salami to aromatyczne i rozgrzewające danie, które znakomicie poprawi nastrój w chłodny, deszczowy dzień. Makaron można przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem Grana Padano i wstawić na kwadrans do piekarnika.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż seler, marchewkę i cebulę. Dodaj salami, podsmaż. Następnie dodaj odsączoną z wody soczewicę, przecier pomidorowy i rozmaryn.
- Zalej bulionem i gotuj 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj około 300 ml ciepłej wody, sól, pieprz i makaron.
- Gotuj kolejne 10-15 min, w razie konieczności dolewając odrobinę wody. Podawaj gorące.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5