Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Klasyczne mediolańskie ossobuco (dosłownie: kość z dziurą) podawane jest z żółtym risotto barwionym szafranem oraz z gremolatą – posypką ze skórki cytrynowej i pietruszki. Kiedy zjemy już mięso, pamiętajmy o szpiku znajdującym się wewnątrz kości - uchodzi on za największy przysmak.
- Plastry mięsa natnij na brzegach w trzech miejscach, aby podczas smażenia nie zwinęły się do środka. Oprósz je mąką. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Obsmaż plastry mięsa po kilka minut z każdej strony, przełóż je na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzuć seler, marchewkę, cebulę i czosnek, smaż przez chwilę, po czym włóż z powrotem mięso. Wlej wino, poczekaj aż odparuje, następnie wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez 1,5 godz., przewracając mięso co jakiś czas. Jeśli bulion wyparuje, dodaj kolejną porcję.
- Następnie dodaj kurki, gotuj kolejne 10 minut. Przed podaniem oprósz danie natką pietruszki i skórką z cytryny.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5