Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Bazą każdej bruschetty jest opieczona (najlepiej nad ogniem) kromka pieczywa. W najprostszej wersji wystarczy natrzeć ją czosnkiem i skropić odrobiną oliwy, chociaż najczęściej bruschetty podaje się z pomidorami i bazylią. Do ich przygotowania warto wykorzystać czerstwe pieczywo.
- Masło rozpuść na patelni, podsmaż na nim cebulę oraz wątróbki. Dodaj liście laurowe i smaż na dużym ogniu przez 5-10 minut. Podlej brandy i poczekaj, aż płyn odparuje.
- Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś przez kolejne 10-15 minut. Kiedy przestygnie, wyjmij listki laurowe i zmiksuj ze śmietanką na gładki krem. Kromki chleba obsmaż na oliwie z dodatkiem rozmarynu i soli.
- Kiedy będą już chrupkie, posmaruj je pastą. Na wierzchu każdej połóż łyżeczkę dżemu figowego.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5