Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Tirami sù znaczy po włosku obudź mnie lub poderwij mnie! Ten najbardziej chyba znany na świecie włoski deser potrafi rzeczywiście obudzić wszystkie zmysły. Być może dlatego, że w klasycznej postaci jego bazą są biszkopty nasączone pobudzającą kawą espresso. Poniższy przepis zamiast niej wykorzystuje owoce, przez co bardziej posmakuje najmłodszym amatorom włoskiej kuchni.
- Połowę rozmrożonych owoców włóż do miski, polej sokiem z cytryny, posyp 2 łyżeczkami cukru i odstaw na 20 minut. Następnie połącz z resztą owoców i zmiksuj.
- Mascarpone wymieszaj z żółtkami oraz pozostałym cukrem. Biszkopty zanurzaj pojedynczo w zmiksowanych owocach i układaj jeden przy drugim w płaskim szklanym naczyniu.
- Kiedy przykryją całe dno, nałóż na nie warstwę owoców oraz warstwę Mascarpone. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5