Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ziele angielskie zmiażdż wierzchem noża i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty: cebulę, natkę, miętę, ostrą paprykę oraz olej. Całość zmiksuj za pomocą blendera na grudkowatą masę. Dopraw solą. Włóż jagnięcinę do miski, dokładnie natrzyj marynatą. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. (czas trwania 15-20min)
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Jeśli kurki są duże, pokrój je na pół lub w ćwiartki. Wsyp grzyby na rozgrzany tłuszcz, na dużym ogniu podsmaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj pora i smaż 3-4 minuty, mieszając czasami. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na wyłączony, ciepły palnik. (czas trwania 10min)
- Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, aby każdy był tej samej wielkości. Przełóż do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości ziemniaków. Wsyp sól, około 1/2 łyżeczki na litr wody. Gotuj 15-20 minut do miękkości, odlej wodę i postaw z powrotem na palnik na 30 sekund. Następnie podrzuć delikatnie ziemniakami w garnku, utłucz z mlekiem i 1 łyżką masła. Ewentualnie dodaj gałkę muszkatołową. Połącz delikatnie z podsmażonymi kurkami z porem, wymieszaj. Jeśli jagnięcina przetrzymywana była w lodówce, wyjmij ją 1 godzinę przed smażeniem. Kotleciki smażymy na średnio rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej, z dodatkiem oleju. Po 4-5 minut z każdej strony, po zdjęciu z patelni odłóż na 5 minut aby mięso odpoczęło. Podawaj na puree, ciekawym dodatkiem są grillowane lub pieczone warzywa z rozmarynem.(czas trwania 40-50)
Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5