Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wyjmij kaczkę z lodówki, na 2 godz. przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Włóż do naczynia do zapiekania. Buraki zalej wodą i gotuj przez 1 godz. Odcedź, odparuj i pozostaw do wystygnięcia. Następnie obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 190°C. (czas trwania 80 min)
- W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Posmaruj kaczkę, najlepiej pędzelkiem. Pozostaw 1/3 marynaty, przyda się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 min, w połowie posmaruj pozostałą marynatą. (czas trwania 40 min)
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C. Obłóż kaczkę ćwiartkami buraków, ziemniaczkami, rozmarynem i połówkami czosnku. Skrop olejem i szczodrze dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 1 godz., co jakiś czas smaruj marynatą. Drób jest gotowy, gdy wbijemy szpikulec w najgrubsze miejsce (przy udzie) i wypłynie przeźroczysty sos. Upieczony drób podziel na piersi i udka, podawaj z pieczonymi buraczkami i ziemniakami. (czas trwania 70 min)
Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5