Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Bacalhau à Bras - Dorsz à Bras

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Oto pierwszy z 365 znanych podobno w Portugalii przepisów na suszonego dorsza bacalhau.Danie to jest prawdziwą specjalnością Lizbony. Po raz pierwszy przyrządził je kucharz o nazwisku Bras, pracujący w jednej z tawern położonych w popularnej dzielnicy Bairro Alto

    1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Kiedy się zeszklą, dodaj rozdrobnionego dorsza.Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodaj chipsy i wymieszaj.
    2. Jajka rozbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep dokładnie widelcem (można dodać do nich trochę mleka lub śmietany, co zapobiegnie wysuszeniu dania). Wlej je do ryby i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły.
    3. Zanim jajka się zetną, zdejmij potrawę z ognia, posyp dużą ilością pietruszki. Wyłóż na talerz i udekoruj czarnymi oliwkami.

    Czas przygotowania potrawy około 30 min 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów