Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Oto pierwszy z 365 znanych podobno w Portugalii przepisów na suszonego dorsza bacalhau.Danie to jest prawdziwą specjalnością Lizbony. Po raz pierwszy przyrządził je kucharz o nazwisku Bras, pracujący w jednej z tawern położonych w popularnej dzielnicy Bairro Alto
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Kiedy się zeszklą, dodaj rozdrobnionego dorsza.Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodaj chipsy i wymieszaj.
- Jajka rozbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep dokładnie widelcem (można dodać do nich trochę mleka lub śmietany, co zapobiegnie wysuszeniu dania). Wlej je do ryby i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Zanim jajka się zetną, zdejmij potrawę z ognia, posyp dużą ilością pietruszki. Wyłóż na talerz i udekoruj czarnymi oliwkami.
Czas przygotowania potrawy około 30 min
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5