Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Perliczka duszona w śmietanie z rodzynkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Połóż perliczkę na desce piersiami do dołu. Za pomocą nożyczek do drobiu, wytnij wypukłą kość, która przechodzi przez środek grzbietu (kręgosłup) z obu stron. Kręgosłup można wykorzystać na wywar. Odwróć perliczkę piersiami do góry, dociśnij do deski aby spłaszczyć tuszkę. Roztop łyżkę masła i posmaruj nim perliczkę. Dopraw solą i pieprzem. ( Czas trwania około 10 min)
    2. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na patelni rozpuść łyżkę masła z olejem. Podsmaż tuszkę po 4-5 minut z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Obłóż: cebulą, marchewką, selerem, pietruszką, rodzynkami oraz przyprawami: rozmarynem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelnię wlej wino, gotuj przez 1 minutę, aż wszystko się idealnie połączy. Zawartość patelni przelej do naczynia do zapiekania, razem ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem, zapiekaj pod przykryciem przez 90 minut. Ziemniaki przełóż do brytfanki. Podlej wywarem, obłóż czosnkiem i kawałkami masła. Dopraw solą i pieprzem. (czas trwania około 120min )
    3. Po 30 minutach wstaw ziemniaki do piekarnika, zapiekaj 60 minut. Od czasu do czasu, podlewaj powstałym sosem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Perliczkę podawaj z warzywami z duszenia i ziemniakami. (Czas trwania około 60 min )


    Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów