Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Połóż perliczkę na desce piersiami do dołu. Za pomocą nożyczek do drobiu, wytnij wypukłą kość, która przechodzi przez środek grzbietu (kręgosłup) z obu stron. Kręgosłup można wykorzystać na wywar. Odwróć perliczkę piersiami do góry, dociśnij do deski aby spłaszczyć tuszkę. Roztop łyżkę masła i posmaruj nim perliczkę. Dopraw solą i pieprzem. ( Czas trwania około 10 min)
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na patelni rozpuść łyżkę masła z olejem. Podsmaż tuszkę po 4-5 minut z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Obłóż: cebulą, marchewką, selerem, pietruszką, rodzynkami oraz przyprawami: rozmarynem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelnię wlej wino, gotuj przez 1 minutę, aż wszystko się idealnie połączy. Zawartość patelni przelej do naczynia do zapiekania, razem ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem, zapiekaj pod przykryciem przez 90 minut. Ziemniaki przełóż do brytfanki. Podlej wywarem, obłóż czosnkiem i kawałkami masła. Dopraw solą i pieprzem. (czas trwania około 120min )
- Po 30 minutach wstaw ziemniaki do piekarnika, zapiekaj 60 minut. Od czasu do czasu, podlewaj powstałym sosem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Perliczkę podawaj z warzywami z duszenia i ziemniakami. (Czas trwania około 60 min )
Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5