Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki wyjmij z lodówki na 1 godz. przed smażeniem. Warzywa do pieczenia przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, dopraw utartym czosnkiem oraz solą i pieprzem. W garnuszku podgrzej mleko ze śmietanką do zagotowania. Dodaj utarty czosnek, połowę startego sera, ewentualnie gałkę muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę ziemniaków z mlekiem i śmietaną do formy do pieczenia. Przesyp połową sera, wyłóż resztę ziemniaków. Wierzch posyp resztką sera, gratin i warzywa wstaw do pieczenia. Zapiekaj 30-35 min, aż do miękkości ziemniaków i warzyw.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Steki smaż 2-3 min z jednej strony na średnim ogniu. Przełóż na drugą stronę,
- dodaj łyżkę masła i smaż 2-3 min. Przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 10 min. Po tym czasie mięso wyjmij na deskę i daj mu 7 min odpocząć. Stek pokrój w plasterki, podawaj z gratin ziemniaczanym oraz pieczonymi warzywami.
Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5