Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Stek z antrykotu z gratin ziemniaczanymi i pieczonymi warzywami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Steki wyjmij z lodówki na 1 godz. przed smażeniem. Warzywa do pieczenia przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, dopraw utartym czosnkiem oraz solą i pieprzem. W garnuszku podgrzej mleko ze śmietanką do zagotowania. Dodaj utarty czosnek, połowę startego sera, ewentualnie gałkę muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. Dopraw solą i pieprzem.
    2. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę ziemniaków z mlekiem i śmietaną do formy do pieczenia. Przesyp połową sera, wyłóż resztę ziemniaków. Wierzch posyp resztką sera, gratin i warzywa wstaw do pieczenia. Zapiekaj 30-35 min, aż do miękkości ziemniaków i warzyw.
    3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Steki smaż 2-3 min z jednej strony na średnim ogniu. Przełóż na drugą stronę, 
    4. dodaj łyżkę masła i smaż 2-3 min. Przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 10 min. Po tym czasie mięso wyjmij na deskę i daj mu 7 min odpocząć. Stek pokrój w plasterki, podawaj z gratin ziemniaczanym oraz pieczonymi warzywami. 

    Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów