Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki klopsików wymieszaj w misce. Uformuj wilgotnymi rękoma, mięsne kulki wielkości piłeczek ping pongowych. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć klopsiki i obsmaż z każdej strony do rumianego koloru. Potrząsaj od czasu do czasu patelnią, smażenie zajmie ok. 7-8 min. Po tym czasie, przełóż klopsiki na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę, podsmaż przez 2-3 min na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek, ostrą paprykę oraz curry, smaż dodatkową minutę. Wlej pomidory, dopraw solą i cukrem. Dodaj klopsiki, gotuj na małym ogniu 10 min. Pod koniec wsyp posiekaną bazylię. Rozgrzej mocno suchą patelnię. Wsyp orzechy, podpraż je przez 2-3 min.
- Kuskus przesyp do miski. Zalej wrzącym wywarem, (1 cm ponad poziom ziaren). Zawiń szczelnie folią spożywczą lub aluminiową, odstaw na około 5 min. Po tym czasie spulchnij widelcem, dodaj zioła, skórkę cytryny oraz prażone orzechy.
- Całość wymieszaj ewentualnie dopraw solą. Klopsiki podawaj z sosem i ziołowym kuskusem.
Przepis specjalniedla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5