Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzej olej. Przesmaż na nim mięso, przez 4-5 min. Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę, po minucie czosnek. Smaż dodatkowe 2 min. Kolejne składniki dodawaj jeden po drugim, ale już nie mieszaj, potrawa powinna mieć widoczne warstwy. Na każdym etapie dopraw danie szczyptą soli oraz ostrej papryki. Dołóż kolejno: ryż, pomidory, marchew i na końcu jabłka. Podlej wywarem tak, aby sięgał do 1/3 wysokość dania. Duś pod przykryciem, 40-45 min na małym ogniu. Podawaj z natką pietruszki 15 min po przygotowaniu, aby wszystkie smaki się przeniknęły.
- W czasie kiedy pilaw się dusi przygotuj sałatkę. W misce wymieszaj warzywa: liście sałaty, rzodkiewkę oraz ogórka. Śmietanę wymieszaj z koperkiem, skórką, miodem, dopraw solą i pierzem.
- Pilaw podawaj z sałatką, doprawioną sosem na bazie śmietany.
Przepis specjalnie dla klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5