Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Po około 5 minutach dodać cielęcinę, smażyć 5 min, po czym oprószyć papryką. Kiedy mięso się zetnie, dodać marchewkę, paprykę oraz czosnek. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, w międzyczasie dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wlać wino i odparować je przez minutę. Dodać gałązki rozmarynu związane nicią, doprawić lekko solą i pieprzem.
- Pomidory zmiksować i wlać do garnka, dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez około 50 minut. Doprawić solą i pieprzem.Drożdże utrzeć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka przelać do dużej miski. Wsypać do niej mąkę i wlać piwo. Całość lekko wymieszać, wlać zaczyn, pianę z białek oraz rozpuszczone masło.
- Doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz delikatnie wymieszać i odstawić na 20 minut, by ciasto wyrosło. Niewielkie placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Gulasz podawać na blinach z listkami natki pietruszki.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 30 min
Ilość porcji: 4
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5