Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pieczarki umyć, osuszyć i podsmażyć w całości na części masła (1 łyżkę zostawić do ziemniaków). Królika w razie potrzeby podzielić na części i natrzeć połową czosnku utartego z solą i pieprzem. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieczarki, pora, marchewki i cebulę.
- Zalać bulionem i wstawić na 2-3 godz. do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby królik się przyrumienił. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą, pozostałym czosnkiem, ostrą papryką, koperkiem i natką pietruszki.
- Za pomocą pędzelka posmarować ziemniaki oliwą, dodać łyżkę masła i pół szklanki wody. Piec pod przykryciem 35-45 min w temperaturze 200°C. Pod koniec zdjąć pokrywkę, żeby ziemniaki się zarumieniły. Gotowego królika na 5 min przed podaniem polać śmietanką. Podać z pieczonymi ziemniakami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2-3 godziny
Ilość porcji: 4
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5