Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W schabie za pomocą wąskiego noża wykonać od góry kilka kieszeni do faszerowania. Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny. Ząbki czosnku przełożyć do rondelka, doprawić solą, zalać olejem i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Schab nafaszerowaćwystudzonym czosnkiem i drobnymi gałązkami rozmarynu. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania ciemnozłotego koloru, około 7-8 minut. Przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec około 70 minut. Na patelnię po smażeniu wlać wino, zagotować. Dodać śliwki, liść laurowy, ziele angielskie i cynamon. Doprawić solą, pieprzem oraz miodem, gotować 1 minutę.
- Skrobię ziemniaczaną rozrobić z 50 ml zimnej wody, wlać do śliwek z winem. Gotować 2-3 minuty.Mięso po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut, aby odpoczęło, a następnie pokroić. Podawać ze śliwkami w winie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 55 min + 2-3 godz. marynowania
Ilość porcji: 4-5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5