Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, podsmażyć z obu stron na złoto. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle, dodać do żeberek. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 90 minut. Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Następnie ugnieść je w misce lub garnku. Masę podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę wyjąć i rozsmarować na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną (tyle, ile się zmieści) oraz szczyptę solii wyrobić szybko ciasto.
- W bogatszej wersji można dodać jajko. Z ciasta formować spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować, aż wypłyną, ok. 4-5 min. Podawać z żeberkami i sosem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 40 min
Ilość porcji: 4-5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5