Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę dokładnie umyć i namoczyć przez ok. 12 godzin w wodzie z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody). Wyjąć z wody, dokładnie osuszyć, po czym natrzeć z zewnątrz i w środku pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem kaczkę nafaszerować pokrojonymi jabłkami (ile się zmieści) i ułożyć w brytfannie. Wokół kaczki wyłożyć pozostałe jabłka, podlać winem i obłożyć wiórkami masła. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piec około 75 min, następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 45 min, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.
Czas przygotowania : 2 godziny 10 min + 14 godzin marynowania
Ilość porcji : 4
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5