Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Perliczkę położyć na desce piersiami do góry. Za pomocą nożyczek do drobiu wyciąć z obu stron mostek. Odwrócić perliczkę i docisnąć do deski, aby spłaszczyć tuszkę. Skropić sokiem z pomarańczy, doprawić solą, pieprzem oraz skórką z pomarańczy. Dno brytfanki wyłożyć plastrami pomarańczy, na nich położyć perliczkę.
- Obłożyć grudkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C. Piec 60 minut, następnie posmarować miodem, zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze 15-20 minut.Kaszę jaglaną namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie. Następnie przelać na sicie wrzątkiem. W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa przez 5-6 minut na średnim ogniu. Wsypać kaszę, wlać 350 ml wrzątku, doprawić solą i ostrą papryką.
- Gotować do miękkości około 15-20 minut. Perliczkę podawać z kaszą jaglaną.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godz.
Ilość porcji: 2-3
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5