Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko i olej. Składniki wymieszać, dolewając powoli ok. 1 szklanki wody, a następnie zagnieść luźne ciasto. Cebulę zeszklić na części masła, dodać wątróbki i smażyć 7-8 min ciągle mieszając. Przestudzić, a następnie zmielić.
- Do farszu dodać jajko, kaszę gryczaną, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, a następnie szklanką powycinać okrągłe placuszki. Na każdym położyć porcję farszu i zlepić brzegi. Gotować w osolonej wodzie ok. 2 min od momentu wypłynięcia. Ugotowane przełożyć na tacę, obtoczyć w oleju i pozostawić do wystygnięcia.
- Następnie smażyć na 2 łyżkach oleju na ciemnozłoty kolor, po 1 minucie z każdej strony. Bułkę tartą zrumienić na pozostałym maśle, wymieszać ją ze śmietaną. Powstałym sosem polać pierogi.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 30 min
Ilość porcji: 4
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5