Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej pokrojonego pora, aż zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w 400 ml osolonej wody (ok. 20-25 min) i odstawić, żeby trochę ostygła. Kiedy lekko się schłodzi, zmiksować z twarogiem. Wbić jajko, dodać natkę pietruszki, mąkę, sól, pieprz i paprykę.
- Wymieszać i odstawić na 15 min. Za pomocą zwilżonych dłoni formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na odrobinie oliwy po 3 min z każdej strony i odkładać na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Makrelę rozdrobnić i przełożyć do miseczki.
- Dodać twaróg i jogurt oraz przygotowanego wcześniej pora. Wymieszać, doprawić do smaku. Pastę podawać na placuszkach z kaszy.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz.
Ilość porcji: 4
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5