Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jajko, mąkę i skrobię oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć cienkie placuszki o średnicy około 7-10 cm, po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Układać na ręczniku papierowym. Śmietankę ubić na sztywno. Chrzan odcisnąć z nadmiaru płynu.
- Delikatnie połączyć oba składniki ze skórką cytrynową. Doprawić solą do smaku i wstawić do lodówki do momentu podania. Śledzie osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z masłem, po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z plackami ziemniaczanymi, z dodatkiem musu i kawałkami szczypiorku.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz.ilość porcji: 4-6
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5