Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Z mąki z dodatkiem soli, jajka, oleju i 3-4 łyżek wody zagnieść ciasto. Odstawić, by odpoczęło. 1 cebulę podsmażyć na oleju na brązowy kolor. Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać cebulę i miętę, wszystko razem wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Ciasto cienko rozwałkować i powykrawać z niego krążki. Na każdy nałożyć kulkę z farszu i uformować pierogi. Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim (przez ok. 3 min) pokrojony boczek.
- Kiedy zacznie się rumienić, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu 5-6 min. Pierogi podawać z okrasą, udekorowane miętą.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godz.
Ilość porcji: 2-3
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5