Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Masło utrzeć w makutrze ze szklanką cukru i cukrem wanilinowym (można użyć też miksera). Cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sito. Stopniowo dodawać do utartej masy maślanej.
- Kiedy składniki się połączą, wlać śmietanę, dodać skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Ciasto przelać do formy (ok. 24x24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać zamrożonym rabarbarem wymieszanym z pozostałym cukrem.
- Wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 180°C, piec przez 50-55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, pozostawiając w nim ciasto na 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, odstawić na kratkę, a kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 40 min
Ilość porcji: 4-6
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5