Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłemiejsce. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przezchwilę, następnie dodać roztopioną i przestudzoną margarynę.
- Wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Jeśli będzie klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki wrzucić do miski, dodać cynamon, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą blachę, wcześniej nasmarowaną margarynąi posypaną bułką tartą.
- Na cieście ułożyć śliwki. Przygotować kruszonkę: margarynę połączyć z cukrem i cukremwanilinowym. Dodać mąkę i rozetrzeć w palcach, aby powstały okruchy. Kruszonką posypać ciasto i wstawić je na 3-45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 godz. 15 min
Ilość porcji: 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5