Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Chcesz, by w Twojej kuchni zagościły marokańskie smaki i zapachy? Ten prosty przepis na łososia sprawi, że jesień ustąpi miejsca śródziemnomorskiemu słońcu, w którym smażony łosoś smakuje inaczej niż zwykle. Wykonanie tej potrawy jestniezwykle proste, jednak musisz się za nią zabrać odpowiednio wcześnie – rośliny strączkowe, w tym wypadku ciecierzyca, mają to do siebie, że długo powinny leżeć w wodzie. Wszyscy wiemy, że łosoś smażony na patelni to cudowne danie, do którego nikogo nie trzeba namawiać. A co, jeśli tak przygotowaną rybę podamy na ciepłej kaszy kuskus z ciecierzycą? Palce lizać! Wyjątkowe walory smakowe to nie jedyna zaleta tej potrawy – jest ona niezwykle bogata w składniki odżywcze, które pomogą uodpornić Twój organizm na wszelkie jesienno-zimowe dolegliwości.
- Ciecierzycę namocz przez noc. Zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Do miski wsyp kuskus, dodaj skórkę otartą z cytryny. Zalej gorącym bulionem/wodą, aby poziom był o ok. 1 cm wyższy od warstwy kaszy. Przykryj, zostaw na 5 min do napęcznienia. Dodaj ciecierzycę, oliwę, posiekane listki mięty. Przypraw do smaku.
- Rybę przypraw solą i pieprzem, delikatnie obtocz w mące, strzep jej nadmiar. Usmaż na złoto, z obu stron na mieszance oleju i masła.
- Rybę podawaj na ciepłej kaszy z ciecierzycą, skropioną sokiem z cytryny.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5