Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Jak widać, sandacz pieczony nie musi być nudny. Wystarczy kilka podstawowych, łatwo dostępnych składników, by zaintrygować smakiem. Jest to ryba o niezwykle delikatnym, jędrnym mięsie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Tak szlachetny gatunek warto przygotować w wyjątkowy sposób –przepis na sandacza z piekarnika z dodatkiem porów i pieczarkowego puree to doskonałe rozwiązanie zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych szefów kuchni. Te pozornie odmienne smaki tworzą cudowną jedność, która zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.Do tego warto pamiętać o kryjących się w rybie oraz warzywach witaminach i minerałach, które pomogą zwiększyć Twoją odporność na zimę. Sandacz pieczony w piekarniku to także obowiązkowy punkt programu dla osób dbających o linię.
- Pora pokrój w cienkie talarki. Rybę ułóż na skropionym oliwą dnie naczynia do zapiekania. Przypraw solą i pieprzem, do środka włóż ok. ½ pora oraz łyżkę masła. Skórę ryby ponacinaj ukośnie, rozsmaruj na wierzchu drugą łyżkę masła, połóż kilka krążków pora. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.
- W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij pozostały por. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż, aż się zezłocą.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, z mlekiem i masłem utłucz na gładkie puree. Wymieszaj z usmażonymi porem i pieczarkami. Przed podaniem posyp natką.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5