Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj sól. Na blacie usyp kopczyk, wlej do niego wodę, oliwę i wbij jajo. Delikatnie zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Jeżeli ciasto będzie się przyklejać do blatu, podsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką lub folią spożywczą. Odstaw na czas przygotowania farszu.
- Sezam wsyp na suchą patelnię, upraż na dużym ogniu, potrząsając czasami patelnią. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni, około 5 min. Następnie wsyp cebulę i dynię, smaż przez 5 min. Po tym czasie dodaj czosnek i ostrą paprykę w proszku, smaż dodatkowe 2 minuty. Podlej wywarem lub wodą, gotuj aż cały płyn wyparuje. Dopraw solą, dodaj sezam i miętę, całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj, odrobine podsypując mąką, na grubość około 2-3 mm. Wytnij z ciasta krążki (najlepiej za pomocą szklanki). Na krążki układaj łyżeczkę nadzienia, sklej dokładnie brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj skropione oliwą z posiekaną miętą.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
Z jakim nadzieniem najlepiej smakują pierogi? Każdy zapytany smakosz odpowie inaczej, bo przecież ciasto na ten tradycyjny, polski przysmak udoskonalamy na mnóstwo sposobów: serowo-ziemniaczanym farszem, kapustą i grzybami, kaszą, szpinakiem, soczewicą, a na słodko najlepiej smakują z owocami, podawane z kleksem śmietany i odrobiną cukru. Choć pierogi kojarzymy z kuchnią słowiańską, ich różnymi odmianami zajadają się także Włosi czy Japończycy.
Pierogi z mięsem mielonym są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ruskich pierogów. Jeśli zaś dodać do nich dynię i moc aromatycznych przypraw, stają się daniem zaskakującym, wykwintnym, jedynym w swoim rodzaju. Kuchenne eksperymenty i poszukiwanie nowych połączeń smakowych przyniesie Ci prawdziwą frajdę. Bo choć klasyczne pierożki z mięsem nie wydają się wyszukaną potrawą, odrobina fantazji oraz pasja włożona w gotowanie potrafią zdziałać cuda. W przepisie Jakuba Kuronia uwagę zwraca dodatek mięty - jest mocna, wyrazista, bardzo orzeźwiająca. Jeśli dodać do niej czosnek i odrobinę ostrej papryki w proszku, pierogi stają się lekko pikantne, egzotyczne, z pewnością bardziej oryginalne niż te, przygotowywane na bazie klasycznych receptur. Czym omaścić pierogi? To danie przeważnie krasimy skwarkami albo masłem. Autor przepisu znów jednak bawi się konwencją i proponuje skropienie pierogów zdrową i aromatyczną oliwą z oliwek. Oto przepis na pierogi z mięsem mielonym inny niż wszystkie.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5