Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Kawałki królika dopraw solą i pieprzem. Podsmaż mięso na ciemnozłoty kolor, co chwilę obracając przez 7-8 min.
- Dodaj cebulę z czosnkiem oraz paprykę. Podsmaż dodatkowe 5 min, aż warzywa zmiękną. Następnie wsyp ryż, całość wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową lub groszek i zacznij dolewać partiami wywar. Kiedy jedna porcja się wchłonie wlej następną i tak do miękkości ryżu (ok. 25-30 min). Gotuj całość na małym ogniu.
- Pod koniec wsyp kurkumę oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, przed podaniem dodaj pokrojony w kostkę pomidor.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
Paella jest tradycyjną potrawą kuchni hiszpańskiej. Mieszkańcy tego pięknego, barwnego kraju, spożywają ją wprost z naczynia, w którym została przygotowana i chętnie wybierają ją jako danie obiadowe. Teraz, kiedy tak popularne jest czerpanie inspiracji kulinarnych z różnych zakątków świata, coraz częściej możemy skusić się na paellę w restauracji lub kupić gotowe, mrożone danie. Największą satysfakcję sprawia jednak samodzielne upichcenie iberyjskiego przysmaku. Okazuje się, że to nie takie trudne, jak może się wydawać,
a składniki są łatwo dostępne.
Przepis na paellę może zawierać różne dodatki, w zależności od ulubionej odmiany. Owoce morza (jak krewetki, kalmary), ryba albo mięso drobiowe smakują wyśmienicie, jednak Jakub Kuroń proponuje oryginalną recepturę z mięsem królika. Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Paella jest jak wszystko, z czym kojarzymy Półwysep Iberyjski - pełna pasji i... temperamentu! To dobry wybór na duży głód - jest daniem sycącym, a przy okazji zdrowym. Dodatek kolorowych warzyw oraz kurkumy uczyni z obiadu prawdziwą ucztę dla oka i podniebienia. Czosnek zapewni natomiast niesamowity aromat, który pobudzi kubki smakowe biesiadników. Po jej przygotowaniu wystarczy więc zasiąść przy stole w zgranym gronie i zajadać się, słuchając hiszpańskiej muzyki. Wyjątkowy klimat i dobra zabawa gwarantowane.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5