Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pstrąg na parze ze wstążkami warzywnymi

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Przygotuj 4 duże arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego ułóż porcję pokrojonych w cienkie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw) cukinię i marchewkę. Na nich przyprawione solą i pieprzem pstrągi podzielone na kawałki.
    2. Kawałki pstrągów skrop sokiem z cytryny, na wierzchu połóż kawałki masła i tymianek. Wlej na warzywa 2 łyżki wrzątku i szczelnie zamknij pakunki zawijając ich brzegi. Możesz umocnić całość zawijając dodatkowo folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.
    3. Podawaj od razu, kładąc całe pakunki na talerzu. 

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak 

    Dobry przepis na pieczonego pstrąga jest na miarę złota. Tym bardziej, jeśli do jego wykonania potrzebne są produkty dostępne na wyciągnięcie ręki, przez cały rok – dokładnie tak, jak w proponowanej recepturze. Pstrąg z dodatkiem warzyw i ziół jest potrawą nie tylko smaczną, ale też lekką. Doskonale wpisuje się w obecnie panujące trendy kulinarne, które na dalszy plan spychają ciężkie, smażone w głębokim tłuszczu dania, serwowane z zawiesistymi sosami.


    Pstrąg z dodatkiem jarzyn okazuje się wymarzonym daniem obiadowym. Sprawdzi się też jako pomysł na wykwitną kolację - do takiej wieczornej uczty idealna będzie lampka białego wina. Jedna porcja potrawy jest naprawdę sycąca, jednak jeśli chcesz przygotować coś na duży głód, podaj rybę w towarzystwie ugotowanego ziemniaka albo porcji ryżu.

    Danie zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też wizualne – ryba i kolorowe warzywa prezentują się na talerzu… wyśmienicie! Dodatek tymianku sprawi natomiast że pieczony pstrąg zachwyci aromatem. Jeżeli nie przepadasz za tym ziołem lub nie masz go pod ręką, śmiało poeksperymentuj z przepisem i udoskonal potrawę według własnych upodobań. Smak ryby świetnie podkreślą: pietruszka, koperek, kolendra. Możesz także dodać szczyptę pieprzu ziołowego, a jeśli zależy Ci na wyrazistym aromacie i smaku, wzbogać recepturę dwoma ząbkami czosnku.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos